Voorbeelden van veel voorkomende spoedgevallen.

Bij onderstaande klachten is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. De lijst is niet volledig: bij twijfel altijd bellen!


• Een kater die veel moeite heeft met plassen
Het dier likt steeds aan de penis, is pijnlijk achterin de buik (bij optillen), gaat steeds op de bak zitten zonder dat er iets uitkomt, mauwt jammerlijk op de bak. Bij verdere achteruitgang wordt het dier misselijk en gaat braken. De plasbuis kan verstopt zijn, waardoor het dier niet meer kan plassen en de blaas heel groot wordt. Bij niet tijdig ingrijpen is er kans op nierfalen en een gescheurde blaas. Het dier kan hier snel aan overlijden.


• Ernstige benauwdheid
De patiënt gaat ademhalen met veel geluid, heeft een blauwe tong, snakt naar adem, een kat kan met open bek gaan ademen. Het strekken van de hals kan het ademhalen voor uw dier makkelijker maken. Benauwdheid kan een gevolg zijn van ernstig long- of hartfalen.


• Verwondingen
Ernstige bloedingen, waarbij het bloed niet druppelt maar spuit, kunnen gestelpt worden door met een schone katoenen doek druk uit te oefenen.

Na een aanrijding, val of vechten kan het gebeuren dat er vanaf de buitenkant weinig aan de hand lijkt. Inwendige beschadigingen worden vaak pas bij de dierenarts ontdekt, bijvoorbeeld bloedingen, kneuzingen en gescheurde spieren. Neem daarom altijd contact op met een dierenarts, ook als het lijkt mee te vallen.


• Een hond met een plotseling snel dikker wordende buik
Vaak probeert de hond te braken, maar er komt niets uit. Later kan het dier benauwd worden, gaan speekselen en suf worden. Dit kan duiden op een maagdraaiing, en komt vooral voor bij grote honden met een diepe borstkas (Dobermann, Rottweiler, dog, Bouvier). Het is heel belangrijk bij deze klachten zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan, vaak loopt het niet goed af.


• Konijn (of cavia) dat al een dag niet meer eet
Konijnen kunnen niet lang zonder eten, de darmen komen dan stil te liggen waardoor de buik vol gas komt te staan en het dier zelfs kan overlijden. Het is belangrijk om bij de dierenarts te laten onderzoeken wat de oorzaak voor het niet eten is, en om pijnstilling en dwangvoer van goede kwaliteit te halen om het konijn weer aan het eten te krijgen.


• Iets raars gegeten
Denk hierbij aan rattengif, chocolade, schoonmaakmiddelen en planten. Bewaar eventuele verpakkingen, zodat de dierenarts kan zien wat het dier heeft binnengekregen. De verschijnselen zijn heel divers; sloomheid, onrustig, speekselen, braken, diarree, koorts, dronkemansgang. Laat uw dier nooit zelf braken, de dierenarts heeft hiervoor speciale, veilige middelen ter beschikking.

Het kan ook voorkomen dat uw dier een vreemd voorwerp heeft ingeslikt. Dit kan een verstopping geven, of, indien het scherpe randen heeft, inwendige bloedingen veroorzaken. Ook touw/draden kunnen gevaarlijk zijn.


• Oververhitting
Klachten zijn hijgen, sloomheid, omvallen en een hoge temperatuur (zelfs boven de 40 ºC). Dit kan optreden bijvoorbeeld in de auto op een warme dag, of door veel rennen en spelen bij hoge temperaturen. Vooral honden met een korte snuit zijn hiervoor extra gevoelig.


• Toevallen, epilepsie
Uw huisdier reageert niet meer op u, heeft de ogen open met grote pupillen, houdt het lichaam stijf of beweegt juist heftig, speekselt en laat urine of ontlasting lopen. Als zo’n aanval langer duurt dan 15 minuten, of uw huisdier heeft veel aanvallen achter elkaar, is het verstandig een dierenarts te raadplegen.


• Oogletsel
Het kan gebeuren dat het oog uit de oogkas plopt. Dit komt vooral voor bij honden met een korte snuit, zoals chihuahua’s, pekineesjes en perzen. Het oog moet dan vet gehouden worden met bijvoorbeeld olijfolie, om uitdroging te voorkomen. Hoe sneller het dier hulp krijgt bij een dierenarts, hoe meer kans dat het oog teruggezet kan worden.

Het kan ook voorkomen dat er iets in het oog is gekomen, zoals een takje, doorn of nagel. Vaak knijpt het dier heftig met de oogleden, waardoor het oog niet goed te zien is – en dus ook niet wat er gaande is. In dat geval is het verstandig een dierenarts te raadplegen om te onderzoeken of er directe behandeling nodig is.


• Acute verlamming
Als het dier plotseling niet meer steunt op een poot of deze niet kan bewegen, is het belangrijk naar een dierenarts te gaan. Bij katten kan dit veroorzaakt worden door een hartprobleem, maar het kan ook andere oorzaken hebben (zoals een hernia).


• Problemen met de bevalling
Op de eerste pup of kitten mag de moeder niet langer dan 3 uur persen. Op de volgende pups of kittens mag de moeder maximaal een half uur heftig persen, duurt het langer dan is het verstandig een dierenarts te laten komen.


  1. Een allergische reactie

Sommige dieren zijn allergisch voor een insectenbeet, een enkele keer zien we een dergelijke reactie op een vaccinatie. De huid zwelt op, het dier krijgt overal bulten, jeuk, diarree en kan benauwd worden. De dierenarts kan een middel geven dat de allergische reactie tegengaat.

Ga met deze knop terug naar www.beterbeest.nl.

Bel ons!

033 – 8200 311


Adres:

Hendrik van
Viandenstraat 33


3817 AA  Amersfoort